Wat is HTML?

HTML is de ruggegraat van de structuur van een webpagina. Het wordt gebruikt om de basisopmaak en organisatie van een webpagina te creëren met behulp van een reeks tags en attributen. Deze tags en attributen worden gebruikt om de verschillende elementen van een webpagina te definiëren, zoals koppen, paragrafen, afbeeldingen en links.

Enkele voorbeelden van veelgebruikte HTML-tags zijn:

  • <html>: Dit is het hoofdelement van een HTML-document en alle andere elementen moeten erin bevat zijn.
  • <head>: Dit element bevat informatie over het document, zoals de titel van de pagina (die in het tabblad van de browser verschijnt) en meta-informatie (zoals zoekwoorden voor zoekmachines).
  • <body>: Dit element bevat de zichtbare inhoud van de webpagina, zoals tekst, afbeeldingen en links.
  • <h1> - <h6>: Dit zijn kop-tags, gebruikt om koppen en subkoppen op de pagina te maken
  • <p>: Deze tag wordt gebruikt om paragrafen tekst op de pagina te maken.
  • <img>: Deze tag wordt gebruikt om afbeeldingen in de pagina te embedden.
  • <a>: Deze tag wordt gebruikt om hyperlinks te maken die aangeklikt kunnen worden om naar andere pagina's of secties van dezelfde pagina te navigeren.

HTML kan worden gebruikt in combinatie met andere talen zoals JavaScript en CSS. JavaScript is een programmeertaal die gebruikt kan worden om interactieve en dynamische effecten op een webpagina te creëren, zoals afbeeldingsschuifregelaars, pop-upvensters en formuliervalidatie. CSS, of Cascading Style Sheets, wordt gebruikt om de presentatie en opmaak van een webpagina te definiëren, zoals kleuren, lettertypen en afstanden.

HTML is door de tijd heen geëvolueerd en nieuwe versies zijn uitgebracht om nieuwe tags en attributen in te voeren, de toegankelijkheid te verbeteren en om meer compatibel te zijn met nieuwe apparaten en technologieën. De laatste versie van HTML is HTML5, die vandaag de dag veel gebruikt wordt.