Wat is een SPF?

SPF staat voor "Sender Policy Framework". Het is een e-mailauthenticatiemethode die is ontworpen om e-mailspoofing te detecteren en te voorkomen, een veelvoorkomende tactiek die wordt gebruikt door spammers en phishers. SPF stelt domeineigenaren in staat om aan te geven welke mailservers gemachtigd zijn om e-mails namens hun domein te versturen.

Dit is hoe SPF werkt:

1. DNS-record: De domeineigenaar publiceert SPF-records in hun Domain Name System (DNS)-configuratie. Deze records bevatten informatie over de geautoriseerde mailservers voor dat domein.

2. Controle door e-mailserver: Wanneer een e-mail wordt verzonden, controleert de ontvangende mailserver het SPF-record van het verzendende domein. Als de verzendende server vermeld staat als een geautoriseerde server in het SPF-record, wordt de e-mail als legitiem beschouwd. Zo niet, dan kan de e-mail als verdacht worden gemarkeerd of worden afgewezen.

Door SPF te implementeren, kunnen domeineigenaren helpen voorkomen dat onbevoegde partijen e-mails versturen die lijken te komen van hun domein, wat de kans op phishing-aanvallen en e-mailfraude verkleint. SPF is een van de verschillende e-mailauthenticatiemethoden, waaronder DKIM (DomainKeys Identified Mail) en DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance), die samenwerken om de beveiliging van e-mails te verbeteren.