Wat is een IP-adres?

Een IP-adres (Internet Protocol-adres) is een uniek nummer dat aan elk apparaat wordt toegekend dat is verbonden met een computernetwerk dat het Internet Protocol gebruikt voor communicatie. Het heeft twee belangrijke functies:

  • Het identificeren van de host of netwerkinterface: elk apparaat dat is verbonden met een netwerk heeft een uniek IP-adres dat als identificator voor dat apparaat dient. Hierdoor kunnen andere apparaten op het netwerk communiceren met het apparaat met behulp van zijn IP-adres.
  • Het geven van de locatie van de host op het netwerk: IP-adressen geven ook informatie over de locatie van het apparaat op het netwerk. IP-adressen worden in blokken ingedeeld, waarbij elk blok is toegewezen aan een specifiek geografisch gebied of organisatie. Hierdoor kunnen apparaten op het netwerk de geografische locatie van andere apparaten op basis van hun IP-adressen bepalen.

Er zijn twee types IP-adressen: IPv4 en IPv6. IPv4-adressen zijn 32-bits nummers, meestal geschreven in punt-decimale notatie, zoals 192.168.1.1, terwijl IPv6-adressen 128-bits nummers zijn, geschreven in dubbele punt-hexadecimale notatie, zoals 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334.