Wat is een Favicon?

Een favicon is een klein icoon dat een website of webpagina representeert en wordt weergegeven in de adresbalk, tabs of bladwijzers van de browser. Het helpt gebruikers om snel de website of pagina te identificeren wanneer meerdere tabs of bladwijzers open zijn. Dit is vooral handig als de gebruiker veel tabs open heeft en niet precies weet welke tab welke website of pagina bevat.

Favicon example

Favicons worden vaak gebruikt om een consistent visueel merkimago te creëren over een website of web-based applicatie. Dit helpt bij het herkennen van de website of pagina voor de gebruiker en kan ook bijdragen aan de professionele uitstraling van de website.

Favicons worden meestal opgeslagen als .ico-bestanden en zijn 16x16 pixels in grootte. Dit is de standaard grootte voor favicons, hoewel sommige moderne browsers ook grotere afmetingen ondersteunen. Deze kleine afbeeldingen kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan een website met behulp van HTML-code, of door een plugin of een andere tool te gebruiken.